maanantaina, huhtikuuta 12, 2021

Välineiden huollattamisesta ja vakuutuksista

Kuinka moni muuten huollattaa kuvauskalustoaan säännöllisesti? Kaluston huollattaminen on pieni suuri asia, jonka olen itse oppinut kantapään kautta tekemään joka vuosi. En tee vuosihuoltoa itse, tekninen tietämykseni ei ole siihe tarpeeksi suurta, joten luotan hyvillä mielin ammattilaisiin ja vien kamerani kerran vuodessa vuosihuoltoon. Toki huolto on ihan muistakin syistä tullut tutuksi, viimeiset aktiiviset kuvausvuoteni olen vieraillut kamerahullossa keskimäärin kahdesti vuodessa.

Vuosihuollossa kamera tsekataan yleisesti läpi, huolto putsaa kaiken, päivittää uudet firmwaret tarvittaessa, sekä olen saanut tietää sulkimen kulutuksen (kuinka monta ruutua kyseisellä sulkimella on jo otettu). Yleensä ihan hyväkin, että olen vienyt sillä mm. tämän vuoden huollossa huolto totesi kameran olevan sisältä aika likainen. Löytyi karvoja, pölyä ja vaikka ties mitä. Yleensä vuosihuollon yhteydessä olen vienyt myös 70-200 objektiivin huoltoon. Lähinnä siksi, että vanhempi 70-200 vaati jo kerran vuodessa säädättämisen pysyäkseen hyvin tarkentavana. Vuosi sittten hankin 70-200 III version, joka onkin sitten jo kahdesti käynyt huoltoa moikkaamassa etutarkenteisuutensa vuoksi. Epäonnea tarkennusjuttujen kanssa? Ei suinkaan...

Huolto on tosin muutenkin kamerahistoriassani osoittautunut hyvinkin tärkeäksi. Ensmmäisen kerran olen ollut yhteydessä huoltoon teinityttönä, kun vein silloisen Canonin D60 kameran korjattavaksi. Harmi vaan runko oli niin vanha, että sitä ei voitu korjata, sillä siihen ei saatu enää osia. Sinänsä tuo kamera muuten toimii edelleen jotenkuten, pientä virtapiirihäiriötä siinä kyllä on.

Seuraavan kerran huoltoa kävi moikkaamassa D60 jälkeen tullut 30D. Kamera alkoi käyttäytyä kummasti, joten huoltoon mars. Diagnoosina virtapiirihäiriö tässäkin, mutta tämä saatiin korjattua. Tuo 30D on mulla edelleen muuten pöytälaatikossa ja on täysin toimiva!

Kolmannen kamerani kohdalla homma menikin sitten jo vähän monimutkaisemmaksi. Päivitin aikoinaan 30D -> 50D (mihin en muuten ollut tyytyväinen). Tuo 50D toimi jonkin aikaa ihan hyvin, kunnes se rupesi yhtäkkiä ottamaan pelkkiä mustia ja valkeita ruutuja. No eikun taas huoltoon mars ja diagnoosina valotuskennon ongelmat. Huollossa sääsivät valotuskennon, testailin runkoa vielä kotona ennen kisoihin lähtöä Ypäjälle ja kaikki vaikutti toimivan. Ypäjällä kuvasin tunnin pari ja arvatkaapas mitä sitten tapahtui. Kyllävaan, pelkkiä mustia ja valkeita ruutuja. Eikun huoltoon samana päivänä takaisin ja uusi diagnoosi, valotuskenno ei tarvinnutkaan vain säätöä vaan se oli rikki. Onneksi työ meni takuutyönä ja jouduin maksamaan vain osat, huoltokin onnistui päivässä. Ah miten tehokasta ja hyvää palvelua! Tosin 50D:n matka ei siitä enää kauaa jatkunut, 6kk myöhemmin se otti osumaa asfalttiin ja siitä tuli 50D:n loppu.

Eikä muuten huoltoreissuni ole loppuneet siihen! Viimeisimmässä kiitin onneani että meillä oli kotivakuutukset kunnossa. 50D:n jälkeen hankin itselleni nykyisen 5D mark III runkoni. Se uskollisesti palveli minua muutamiakin vuosia hajoamatta ja hyväkuntoisena. Toki tämä kävi kerran vuodessa vuosihuollossa, joten se pysyikin paremmassa kuosissa kuin nuo vanhemmat kymppisarjalaiseni. Sitten kävi kuitenkin kuvaajan painajainen. Tulin kuvausreissulta kotiin ja nostin silloista kameralaukkuani autosta, kun jotain tapahtui. Riks räks ja poks, kamera putosi objektiiveineen pitkin asfalttia. Siinä meinasi mennä sormi suuhun ja pahan kerran, kamppeet ylös ja huoltoa kohti. Samalla kun jätin kamat huoltoon tein myös vahinkoilmoituksen, sillä kaikeksi onneksi tuo tapahtuma kuului kotivakuutuksen korvattavuuden piiriin. Sain huollosta arvion vaurioista, jonka toimitin vakuutusyhtiöön ja kaikeksi onnekseni maksettavakseni jäi vain omavastuuosuus. Voin nimittäin paljastaa, että korjausoperaatio ei ollut kevyt. Kamerasta menivät vaihtoon niin valotuskenno, suljin, ulkokuoret kuin jokin muukin jo unohtamani asia. Lisäksi objektiivi tarkastettiin ja kiristeltiin kuntoon.

Täytyy kyllä kiittää onneaan, että kotikaupungissa on asiansa osaava huolto ja että kerrankin oli vakuutukset kunnossa. Pääsin tuon onnettomuuden jälkeen alle kahdessa viikossa taas kuvauksen pariin. Täytyy kuitenkin myöntää, että vaikka huolto on huikea, voisin siellä silti vähän vähemmän asioida, ihan se kerta vuodessa riittäisi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti